Екскурзия до Етиопия
Екскурзия до Етиопия
Маршрут: София - Аддис Абаба
Дати:
14 дни / 12 нощувки
Транспорт: Самолет
цена от: 3470 лв.Етиопия е страна с над 25-вековна история и една от първите християнски държави. Скалните църкви в Лалибела, обелиските на свещения град Аксум, замъците в Бахир Дар и Гондер са сред най-внушителните африкански архитектурни шедьоври. С основно исторически акцент, екскурзията в северна Етиопия е и за пътешественици, желаещи да почувстват душевността на етиопците и да опознаят автентичната им култура.

АКЦЕНТИ ПО ПРОГРАМАТА:

 • Гондер - Африканският Камелот е бившата столица на Етиопия (XVII век). Великолепният царски комплекс от сгради е вписан в списъците на световното културно наследство на ЮНЕСКO
 • Езерото Тана е най-големият водоем в Етиопия. Основният начин на придвижване на местното население е с канута, направени от папирус. Риболовът е основен начин на препитание в Бахир Дар. Пръстнати по водното огледало на езерото са множество острови. На някои от тях са издигнати манастири и църкви с изящни стенописи. Най-ранните от тях датират от VIII век.
 • Аксум - религиозният център на Етиопия. Според етиопското предание там се съхранява свещеният кивот в църквата Бет Мариам (Света Мария) от Цион.
 • Лалибела - уникални скални църкви от XIII век.

ПРОГРАМА:

Ден 1:
Среща на летище София за полет до Аддис Абеба.

Ден 2: Адис Абеба
Пристигане Адис Абеба. Трансфер и настаняване в хотел. Среща с нашите етиопски партньори и обиколка на града: посещение в Националния музей, един от най-важните субсахарски музеи в цяла Африка. Музеят е дом на вкаменената хуманоида Луси, както и невероятна колекция от артефакти, кралски предмети и изкуство. След това посещаваме Етнографския музей, който е бившият дворец на Хайле Селасие, катедралата "Свети Георги", построена през 1896 г. от император Менелик и след това продължите до катедралата "Света Троица". Катедралата "Света Троица" е най-голямата православна църква в Етиопия и е оцеляла през много исторически периоди, както може да докаже интересната й архитектура. Катедралата съдържа троновете и гробниците на императора и някои от кралското семейство. Накрая ще посетим Merkato, най-големият пазар на открито в Африка. Вечеря и нощувка.

Ден 3: Адис Абеба - Комболча
Pано сутрин отпътуване за град Комболча. Панорамният път преминава по ръба на красивата етиопска разломна долина. Нощувка в Комболча.

Ден 4: Комболча - Лалибела
От град Комболча отпътуване за селцето Лалибела. По пътя ще посетим скалната църква Генете Мариам (Св. Богородица). Нощувка в Лалибела.

Ден5: . Лалибела
Безспорно една от най-известните и популярни забележителности на Етиопия е комплексът от 11 изсечени в скалите църкви, разположен край селцето Лалибела. Църквите са майсторски изваяни в твърдия гранит още преди 800 години. С местен екскурзовод ще се запознаем с тяхната вълнуваща история. Нощувка в Лалибела.

Ден 6: Лалибела - Мекелле
От Лалибела отпътуване за Мекелле (314 км). Пътят се вие из живописни местности, като част от него върви по каньона на река Текезе, една от главните реки в Етиопия.

Ден 7: Мекелле - Адиграт
По пътя си ще посетим скалните църкви Тиграй. Нощувка в град Адиграт, който се намира непосредствено до границата с Еритрея.

Ден 8: Адиграт - Аксум
По път посещение на манастира Дебре Дамо и храма Йеха. Храмът Йеха е построен преди Христа и е посветен на култа към бога-луна Алмуках. Нощувка в Аксум.

Ден 9: Аксум
Аксум е бил столица на Аксумското царство, едно от най-могъщите в античността. Разположението му в центъра на древните търговски пътища между Средиземноморието и Индия е довело до засиленото икономическо и технологично развитие на града. Именно оттук започва и разпространението на християнството в Етиопия. Посещение на различни археологически забележителности, между които баните в двореца на Савската царица и църквата на „Св. Богородица от Цион", където се смята, че се намира Свещеният кивот. Нощувка в Аксум.

Ден 10: Аксум - Гондер
Трансфер от гр. Аксум до гр. Гондер, бившата столица на Етиопия. Пътят минава през красивите планини Симиен. Нощувка в Гондер.

Ден 11: Гондер - Бахир Дар
Панорамна обиколка на Гондер. Ще посетим църквата, комплекс от добре запазени замъци от XVI и XVII век, баните на цар Фасилидас, манастира Кускуа, както и църквата Дебре Бирхар Селласие известна с изящните си стенописи. Следобеден трансфер до град Бахир Дар.

Ден 12: Бахир Дар - Дебре Маркос
Бахир Дар е малък, но бързо развиващ се град, разположен на южния бряг на езерото Тана. Водите на езерото се оттичат през гръмогласен водопад и се втурват в тясно живописно ждрело, като дават началото на Синия Нил. През вековете районът е привличал много духовни лица и днес на архипелага от над 30 острова в езерото могат да бъдат открити древни църкви и манастири. Сутринта ще направим малък круиз с лодка по езерото Тана до манастира Ура Кидан, разположен на полуостров. Следобед - отпътуване от за гр. Дебре Маркос. Нощувка в Дебре Маркос.

Ден 13: Дебре Маркос - Аддис Абеба
Отпътуване от Дебре Маркос до Адис Абеба. Свободно време следобед. Трансфер до летището след полунощ.

Ден 14: Аддис Абеба - София
Трансфер до летище и заминаване.

Цената включва:
 • самолетни билети София - Аддис Абеба - София
 • трансфери летище - хотел - летище
 • транспорт с туристически автобус по време на екскурзията
 • 12 нощувки в стандартни хотели ***(стая със собствен санитарен възел) с включена закуска и вечеря
 • полудневна екскурзия с лодка в езерото Тана
 • входни такси за забележителностите, включени в програмата
 • местни английско говорящи екскурзоводи в Аксум, Лалибела, Бахир Дар и Гондар
 • водач от агенцията при мин. 12 души
 • медицинска застраховка на Армеец с лимит 10000евро

Цената не включва:
 • бакшиши 50 €
 • лични разходи
 • Виза се получава на летището срещу 50 €

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ДОПЛАЩА:
 • Бакшиши – 50 $ за целият престой

Цена на допълнителните услуги: Доплащане за единична стая 890 лв

Ваксинации: Препоръчително е да се направите ваксинация за жълта треска за пътуването.

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:
 • Копие от международен паспорт и депозит от 1600 лева на човек.


Екскурзии до Истанбул Екскурзии да АтинаЕкскурзии до КападокияЕкскурзии до Рим Екскурзии до Лондон Екскурзии до ПарижЕкскурзии до ВенецияЕкскурзии до МадридЕкскурзии до БарселонаЕкскурзии до Виена Екскурзии до Будапеща,   Екскурзии до ПрагаЕкскурзии до ДубровникЕкскурзии до о-в Корфу Екзотични почивкиПочивки на МалдивитеПочивки в ТунисПочивки в ЕгипетПочивки в ИндияПочивки в Непал,   Почивки в КенияПочивки в Перу,   Почивки в МексикоПочивки в Доминиканска републикаПочивки в КубаПочивки в Малта