Китай - Пекин, Сиан, Шанхай и круиз по река Яндзъ
Китай - Пекин, Сиан, Шанхай и круиз по река Яндзъ
Маршрут: София - Доха - Пекин - Сиан - Чонгчин - круиз по река Яндзъ - Ичанг - Шанхай - Доха - София
Дати:
12 дни / 9 нощувки
Транспорт: Самолет
цена от: 4383 лв.



12-дневната екскурзия до Китай Ви предлага да посетите някои от най-интересните градове, архитектурни и природни забележителности в страната, разкрива Ви един удивителен и самобитен свят и Ви представя някои от най-големите достижения на великата страна: столицата Пекин – град с древни паметници, в които е отразена историята на формирането на съвременния облик на Поднебесната; Великата китайска стена – най-грандиозното творение от древността, Сиан – люлка на китайската цивилизация и дом на най-важното археологическо откритие на 20 век – Теракотената армия, и Шанхай – „главата на китайския дракон“, гордостта на Китай.
4-дневният круиз по река Яндзъ -“дългата река“ Ви отвежда в централен Китай, където преди хилядолетия се е зародила китайската цивилизация. Нейният речен басейн, известен като житницата на Китай, обхваща около 1/5 от територията на страната и тук живее 1/3 от населението на Китай. Тъй като река Яндзъ е много широка и трудно може да се пресече, исторически тя се е превърна в границата между Севера и Юга на Китай и по тези места са се водили много битки. Яндзъ води началото си от Цинхай - Тибет ското плато и тръгва от височина 5600 метра в източна посока, като протича през Тибет и още седем провинции, за да се влее най-накрая в Източно Китайско море. Река Яндзъ преминава през няколко еко системи и поради това има уникални животински и растителни видове, които могат да живеят само в тази област. През хилядолетията реката много пъти е променяла посоката си и е образувала дълбоки проломи. Водите ? си проправят път през дълбоки ждрела и се промъкват се през романтични дефилета.
Круизът започва от град Чонгчин – най-големият град в централен Китай, и завършва в Ичанг, като корабът преминава през най-впечатляващата част от реката - Трите пролома (Санся): Кутанг, Ву и Силинг, които се славят в цял свят с красотата си и предлагат невероятни природни гледки. Именно тази част от реката е обект от световното наследство на ЮНЕСКО.



20.05.2019-пн. 1 ден София ?
В 13:00 ч. полет QR 228 от София. Кацане в Доха в 17:50 ч.

21.05.2019-вт. 2 ден ? Доха ? Пекин (вечеря)
В 02:10 ч. полет QR 892 от Доха. В 14:55 ч. кацане в Пекин – столица на страната повече от 800 години, откакто монголците го избират за база на китайската част от своята империя. Трансфер и настаняване в хотела. Вечеря "Патица по пекински" и разходка по главната търговска улица Ванфудзин. Нощувка.

22.05.2019-ср. 3 ден Пекин (закуска, обяд)
Закуска. Екскурзия до Великата китайска стена (ЮНЕСКО) – най-голямото изкуствено съоръжение на Земята, което се простира на 6500 км. от пустинята Гоби до Източнокитайско море. Спираме за снимки пред Олимпийския комплекс „Птичето гнездо”, и „Водният куб“, построени по случай Олимпийските игри през 2008 г. Посещение на фабрика за клоасонени изделия. Обяд. Посещение на Летния дворец Ихъюан (ЮНЕСКО) – най-големият дворцово-парков ансамбъл в Китай, бивша резиденция на императорското семейство. Комплексът е разположен върху площ от 290 хектара, 3/4 от които са вода. Това е най-великолепният парк с изкуствени пейзажи. Тук е „Дългият коридор“, представляващ богато орнаментирана алея покрив, известен като най-дългата покрита улица в света. Връщане в хотела. *По желание посещение на спектакъла „Легендата Конгфу“. Нощувка.

23.05.2019-чт. 4 ден Пекин – Сиан (закуска, обяд)
Закуска. Разглеждане отвън на новия Национален театър, площад Тянанмън – най-големият в света, Забранения град и Зимния императорски дворец Гугун (ЮНЕСКО) – резиденция на 24 императори в период от 490 год. от династиите Мин и Цин, като последният император Пуй живее тук до 1924 г., а от 1925 г. дворцовият комплекс е музей. Разположен е на площ от 72 хектара и съдържа 9 999 зали, съставляващи един от най-големите дворци в света. Проектирн е според принципите на фън шуей така че да символизира хармонията във Вселената, величието на китайската империя и да бъде достоен дом на Сина на небето. Обяд. Посещение на Храма на небето Тиентан (ЮНЕСКО) – една от най-големите храмови постройки в Китай. Оттук минските и цинските императори като върховни жреци отправяли молитви към небето за добра реколта. Изображението на основната постройка – кръглия Олтар на небето, е визитната картичка на Пекин. Посещение на магазин за перли. Трансфер до гарата. В 17:08 отпътуване с влака стрела, пристигане в Сиан в 22:37. Посрещане и трансфер до хотела. Нощувка.

24.05.2019-пт. 5 ден Сиан (закуска, обяд)
Закуска. Разглеждане на Сиан – люлка на китайската цивилизация, най-големият и величествен град в древността с 3000 год. история, столица на 13 императорски династии, днес столица на провинция „Шаанси“. Разглеждане на Голямата пагода на дивата гъска Та Йен – символ на града и шедьовър на будистката архитектура. Построена е през 652 г. по желание на император Гаодзун, за да приюти сутрите на будизма и картините, донесени от монаха Сюан Дзан от Индия. Посещение на фабрика за дубликати на теракотени войници, където ще се запознаете с технологията, която е била използвана за направата на теракотената армия. Обяд. Посещение на Музея с теракотената армия (ЮНЕСКО) - най-сензационното откритие от 70-те години на миналия век. Досега са разкопани над 8000 фигури в естествен ръст на войни: генарали, офицери, пехотинци, стрелци, коне и каляски – истинско произведение на изкуството отпреди 2200 години. Построена е по заповед на император Цин Шъхуан, за да го охранява в задгробния му живот, в който той искал да притежава същата власт и военна сила, които имал приживе. Цин Шъхуан е първият китайски император, обединил княжес-твата на Воюващите царства в империя (управлявал e между 246?210 г. пр.Хр.) Най-удивителен е факта, че за да избегне човешки жертвоприношения, император Цин за първи първи път замества живи хора – войници и императорски служители, с теракотени фигури. Дотогава владетелите на династиите Шанг и Джоу винаги са погребвали живи хора заедно с починалия владетел. Лицата на всичките фигури са различни, изработването им е отнело около 40 години, върху всяка има печат с името на човека, който я е произвел, а в изграждането ? са участвали повече от 720 000 строители. Свободно време. *По желание посещение на „Танг шоу“ ? пищен спектакъл с костюми, музика и танци от времето на династията Танг. Нощувка.

25.05.2019-сб. 6 ден Сиан – Чонгчин – Круиз по река Яндзъ
(закуска, вечеря)
Закуска. В 08:41 отпътуване от Сиан с влака стрела, пристигане в Чонгчин в 13:59 ч. Посрещане и разглеждане на Чонгчин ? най-големият град в югозападен Китай с 30 млн. жители и 3000-годишна история. Намира се в провинция Съчуан и е един 4-те града под пряката юрисдикция на централното правителство на Китай. Чонгчин е един от най-необикновените градове на Китай. Разположен е върху хълмове, там, където се сливат реките Яндзъ и Джалинг. Настоящото си име е получил през 1127 г. по време на династията Южен Сун, а през IV век пр.Хр. е бил столица на държавата Ба, чиито войни били известни с бойните си умения и военни успехи. Всеки град си има свой символ, емблематичо здание или паметник. В Чонгчин това е паметникът на Освобождението (победата над Япония във във Втората Световна война). Стелата се издига на централния пешеходен площад Джифанг Бей – най-оживената търговска част на града с луксозни бутици, много международни универсални магазини, изискани ресторанти и високи небостъргачи. За да усетим атмосферата на стария град ще посетим Цикоку, или както го наричат още „Порцелановият град“ или „малкият Чонгчин“ - типичен старинен китайски град, където нищо не се променило през последните 100 години. Построен е през 998 г. по време на династията Сун и е бил оживено пристанище и търговски център. Ще разгледаме известния Елинг парк – градина в стила на южнокитайската класическа архитектура, дом на редки видове дървета и други растения. Вечеря „хот пот“ – типична съчуанска кухня и трансфер до пристанището. В 19:00 ч. настаняване на 5-звездния кораб „Яндзъ 1”. В 21:00 ч. отплаване от Чонгчин. Нощувка на кораба.

26.05.2019-нд. 7 ден Круиз по река Яндзъ – Културно наследство
(закуска, обяд, вечеря)
07:00 закуска бюфет. 08:00 – 11:30 екскурзия по желание до Призрачния град Фенгду, който се намира в планината Минг на северния бряг на река Яндзъ. Той е с почти 2000 години история и онагледява представата за отвъдното в контекста на конфуцианството, даоизма и будизма. Мястото е духовно и изключително колоритно. Много известни китайски литературни произведения като „Пътешествие на Запад”, „Апотеза на героите” и „Записки за странното от кабинета на Приказливия” съдържат ярки препратки към Фенгду. След построяването на „Трите пролома“ голяма част от града остава потопен във водата и населението се преселва в нов град, построен върху хълма от другата страна на реката. 12:30 обяд бюфет. 14:00 – 16:00 културна програма. 16:30 – 19:30 екскурзия до Шибаоджай (Скъпоценната каменна крепост) – едно от най-впечатляващите места по поречието на река Яндзъ. Представлява 220-метров отвесен хълм на южния бряг на реката, върху който се намира храм на повече от 400 години. Червената пагода е истинска перла на китайската архитектура и е един от най-големите дървени храмове, построени без нито един гвоздей. Висок е 56 метра, има 12 етажа и представлява каскада от дървени храмове, построени по различно време един над друг в традиционен китайски стил. Ако се изкачите до върха на хълма ще получите незабравим изглед към криволичещата Яндзъ и околностите. Зеленият скалист хълм сред водите на Яндзъ прилича на нефритен печат и според легендите е сътворен от богинята Нува. След построяването на язовира „Трите пролома“ около скалата е изградена защитна стена, за да не попадне храмът под водите на реката. 19:30 посрещане от капитана и китайска вечеря. 21:00 развлекателна програма и танци. Нощувка на кораба.

27.05.2019-пн. 8 ден Круиз по река Яндзъ – Трите пролома
(закуска, обяд, вечеря)
07:00 закуска бюфет. 07:00 плаване през пролома Кутанг. Той е най-късият, но най-живописният от 3-те. Образуван е между планините Чижа и Байян, а точката, в която реката преминава между тези планини се нарича Куйменска порта и е вход към Кутанг. Това е най-тесният от трите пролома (най-широката му част е 150 м.) и е най-късото (само 8 км.). Планините от двете му страни достигат до 1200 м., а комбинацията от тесни каньони между високите планини създава зрелищни гледки. 08:30 плаване през пролома Ву. Той е вторият от 3-те и често го наричат „Голямият пролом“. Образуван е от река Ву, която се врязва в планините Ву и се простира на 45 км. от град Вушан до Гуандуко. Проломът Ву е известен с това име още от периода на Трите царства, когато през 589 год. войските на династията Чен се струпват тук, за да спрат напредващите войски на династията Сун. 09:00 – 12:00 екскурзия с малки лодки по река Шенонг, която води началото си от южният склон на връх Шенонгджа – най-високият връх в централен Китай, а водите ? стремглаво се спускат от 3000 м. и проправят пътя си през различни планини и скали, за да се срещнат с Яндзъ в южния край на пролома Лонгчан. През своя 60-километров път реката формира ждрела и живописни пейзажи, които са вдъхновявали китайските поети и художници. Гледката около реката предлага различни културни пейзажи – пътища, построени в скалите, висящи ковчези на народа Ба, примитивни малки лодки и обичаите на етническото малцинство Туджа. Природата е разнообразна - докато плавате по реката може да видите гигантска есетра, маймуни, златна лястовица и други редки животински видове. 12:00 обяд бюфет. 16:30 – 17:30 преминаване през 5-те шлюза на язовира. 18:00 прощална вечеря с капитана. Нощувка на кораба.

28.05.2019-вт. 9 ден язовира „Трите пролома” - Ичанг ? Шанхай
(закуска, обяд)
07:00 закуска бюфет. 07:30 – 10:30 екскурзия до язовира „Трите пролома” – най-голямата водноелектрическа централа в света, чийто строеж отнема 20 години, а издигането на най-голямата в света бетонна стена – 13. В проекта са инвестирани 23 млрд. щ.д, разрушени са много сгради, почти 2 млн. жители са преселени в други райони, изградени са електропроводи и пътища. Най-мощната водноелектрическа централа в света е оборудвана с 32 водноелектрически генератора с различен капацитет, които не са инсталирани в една сграда, както обикновено, а в три (eдин от тях е под земята). Общият капацитет на турбините достига 22,5 гигавата. Заедно с производството на електроенергия, гигантското съоръжение осигурява защита на долината от наводнения в басейна на река Яндзъ. 10:30 плаване през пролома Силинг (Източната част) – най-големия от 3-те. Той носи името на най-високия връх на обграждащата го планината. Разположен е от град Сианси до западните райони на град Ичанг и заема почти половината от територирията на Трите пролома. Язовирът Трите пролома е построен в средата на пролома Силинг. Преди построяването на двата големи язовира - Трите пролома и Гуцуба, Силинг е бил изключително опасен заради силните водовъртежи и бързеи. След изграждането на язовирите дълбочината на реката се е увеличила от 3 метра в някои райони под язовира до над 100 метра по дължината на резервоара. 12:30 слизане от кораба на пристанището в Ичанг.
Ичанг е вторият по големина град (след столицата Вухан) в провинция Хубей с населиние 4 млн. души. В древни времена градът е бил наричан Илинг и е известен още от периода на Воюващите царства. По време на Втората китайско-японска война Ичанг е бил основна база за снабдяване на китайската армия. През октомври 1938 г. когато японците напредват нагоре по течението на Яндзъ, за 40 дни над 100 000 тона оборудване и над 30 000 души са евакуирани по реката в Чонгчин.
Посрещане на пристанището. Обяд. Посещение на Музея на Ичанг с над 30 000 ценни експоната, които представят културата в района на Трите пролома. Сред тях има изделия от бронз, керамика, нефрит, злато, лакови изделия от дърво, произведения на калиграфията и картини. Свободно време на площад Ванда. Трансфер до летището. В 19:25 ч. полет MU 2675 от Ичанг, кацане в Шанхай в 21:20 ч. Наричат Шанхай „Париж на Изтока”, „китайският Чикаго”, дом на най-великата архитектура, най-оживената култура, най-изисканите ресторанти, най-добрите магазини и най-силния бизнес, деловата столица на Китай. Посрещане и трансфер до хотела. Нощувка.

29.05.2019-ср. 10 ден Шанхай
(закуска, вечеря)
Закуска. Посещение на храма на Нефритения Буда – най-големият действащ будистки храм на града, построен през 1882 г., известен с двете нефритени статуи на Седящия и Полегналия Буда. Посещение на старинния квартал Чайнатаун с китни 3-4 етажни къщички и най-големия пазар, където се продава всичко на достъпни цени - свободно време. Посещение на фабрика за коприна – запознаване с историята на коприната, традиция отпреди 5000 години и монопол на китайците в древността, най-скъпо ценената стока, играла ролята и на парична единица. Разходка по улица Нандзин, наричана “Първата улица на Китай” ? пешеходна зона с много магазини, бутици и ресторанти и крайбрежния булевард с историческите сгради от 19-20 век, където в миналото са били разположени английски, френски, немски, белгийски, руски и японски банки и търговски компании. Вечеря. Връщане в хотела. *По желание разходка с корабче по река Хуанпу, която ще Ви представи пълния блясък на двата бряга на Шанхай. Нощувка.

30.05.2019-чт. 11 ден Шанхай ?
(закуска, вечеря)
Закуска. Шанхай е разделен на две части: Пуси (старият град – „на запад от река Пу”) и Пудун (модерният град – „на изток от река Пу”). Днес ще разгледаме модерния Шанхай – свободната икономическа зона Пудун: моста Нан Пу, подземния тунел под река Хуан Пу и ще имате възможност за посетите: Океанариума – един от най-големите в света, с най-дългият тунел под водата (155 м), откъдето ще наблюдавате многообразния морски свят, представен от над 15000 обитатели от различни райони на Световния океан и Шанхайския Световен Финансов Център – от наблюдателната площадка на 101-ия етаж (474 м) се разкрива красив панорамен изглед към целия град. Вечеря. Трансфер до летището. Полет QR 871 от Шанхай в 23:50 ч.

31.05.2019-пт. 12 ден ? Доха ? София
В 05:00 ч. кацане в Доха. В 06:50 ч. полет QR 227 от Доха. Кацане в София 12:00 ч.

група 20.05.2019 ? 31.05.2019
в двойна стая в единична стая
2241 €/ 4383 лв. 2744 €/ 5637 лв.

Хотели
21.05 – 23.05 Пекин The Great Wall Hotel 5*
23.05 – 25.05 Сиан Titan Times Hotel 4*
25.05 – 28.05 Круиз по река Яндзъ M.S. “Yangtze 1” 5*
28.05 – 30.05 Шанхай Ocean Hotel 5*

Цените включват:
Самолетни билети: София – Доха – Пекин/ Шанхай – Доха – София с редовен полет на Qatar Airways, включени такси и 30 кг. чекиран багаж
Самолетни билети Ичанг – Шанхай с включени такси и 20 кг. Багаж
Билет за влака стрела Пекин – Сиан
Билет за влака стрела Сиан – Чонгчин
9 нощувки: 6 в хотели 5*/4* и 3 на борда на круизния кораб „Yangtze 1”
9 закуски, 6 обяда и 6 вечери (6 закуски в хотелите, 4 обяда и 4 вечери в местни ресторанти, и 3 закуски, 2 обяда и 2 вечери на борда на круизния кораб).
Всички трансфери
Всички екскурзии с местни екскурзоводи и входни такси за обектите по програмата:
? разходка по улица Нандзин;
? посещение на Великата Китайска стена и Олимийския комплекс „Гнездото”;
? посещение на Летния императорски дворец;
? посещение на площад „Тянанмън“, Забранения град и храма на небето;
? разглеждане на Пагодата на голямата дива гъска и Музея с теракотената армия;
? разглеждане на Чонгчин: паметника на Освобождението, площад Джифанг Бей, стария град Цикоку и Елинг парк;
? екскурзия до Шибаоджай (Червеният храм) по време на круиза;
? екскурзия с малки лодки по река Шенонг по време на круиза;
? екскурзия до водноелектроцентралата Трите клисури;
? посещение на Музея на Ичанг;
? посещение храма на Нефритения Буда; Чайнатаун, улица Нандзин и крайбрежния белевард
? обиколка на Модерен Шанхай – моста Нанпу, подземния тунел под река Хуан Пу и Пудунг
Медицинска застраховка с асистанс и покритие 15 000 щ.д.
Водач преводач от фирмата.

Допълнително се заплащат:
Виза за Китай - 150 лв.
Лица над 70 год. доплащат за медицинска застраховка ? 20 лв.
Посещения по желание, с включени трансфери, което се заплаща заедно с доплащането (мин. 10 туристи): Конгфу шоу – 75 лв., Танг шоу ? 65 лв., Вечерен круиз по река Хуан Пу ? 70 лв.
Екскурзия до призрачния град Фенгду по време на круиза – резервира се и се заплаща на кораба;
Посещения по желание, които се заплащат на място в китайски юани: Океанариума – 160 RMB, Шанхайския световен финансов център – 170 RMB;
Бакшиши за шофьорите и екскурзоводите за цялото пътуване 50 щ. д. (заплащат се предварително в България, отделно от основния туристически пакет)
Бакшиши за пиколата и обслужващия персонал в хотелите и на кораба, за шофьори на таксита, при хранене в заведения, пране на дрехи и др. всеки дава лично и по своя преценка.
По желание застраховка „Отмяна или прекъсване на пътуване” – от 2,7% до 1,5% от крайната сума по договора (заплаща се при записване);

Записване и плащане:
При записване – аванс 1500 лв., цветно сканирано копие (jpg) на личната карта и паспорта (с минимум 6 месеца валидност след датата на връщане (01.12.2019) и 2 свободни страници; 1 сканирана цветна снимки на светъл фон с размери 3.5 х 4.5 см. и данни за визовия формуляр.
До 04.04.2019 - пълно плащане и предоставяне в офиса на фирмата на задграничния паспорт.

Визов режим:
От 16.08.2018 г. са въведени визи с биометрични данни, които важат за всички кандидати за китайска виза, включително български граждани. При записване Ви предоставяме формуляр, който да попълните, след което агенцията подава онлайн формуляра за китайска виза, прикача за него вашата снимка, запазва час за подаване на документите (вторник и четвъртък от 09:30 до 11:30) и подготвя документите. Всички кандидати се явяат в посолството за подаване на документите и събирането на биометрични данни – снемане на 10-пръстови отпечатъка.




Екскурзии до Истанбул Екскурзии да АтинаЕкскурзии до КападокияЕкскурзии до Рим Екскурзии до Лондон Екскурзии до ПарижЕкскурзии до ВенецияЕкскурзии до МадридЕкскурзии до БарселонаЕкскурзии до Виена Екскурзии до Будапеща,   Екскурзии до ПрагаЕкскурзии до ДубровникЕкскурзии до о-в Корфу Екзотични почивкиПочивки на МалдивитеПочивки в ТунисПочивки в ЕгипетПочивки в ИндияПочивки в Непал,   Почивки в КенияПочивки в Перу,   Почивки в МексикоПочивки в Доминиканска републикаПочивки в КубаПочивки в Малта