EКСКУРЗИЯ - ПО РЕКА АРДА
EКСКУРЗИЯ - ПО РЕКА АРДА
Маршрут: София - Бачково – Могилица – Горна Арда – Куклен – София
Дати:
5 дни / 4 нощувки
Транспорт: Автобус
цена от: 215 лв.ПРОГРАМА

Ден 1
Отпътуване от София в 8 ч. за с. Могилица. По пътя посещение на Бачковския манастир. Построен през 1083г. от грузинците Григорий и Абасий Бокуриани в едно от дарените им от византийския император Алексий I Комнин владения. В манастирския комплекс се намират църквите „Св.Архангели”(ХII в.), „Св.Богородица” (XVII в.) и „Св.Никола”, запазили голямо стенописно богатство. В църквата „Св.Богородица” се пази светинята на Бачковския манастир – чудотворната икона на Св.Богородица от 1311 г. Най-старата постройка датираща от създаването на манастира е костницата с ценни стенописи, намираща се на 300 метра от комплекса.
Пристигане около обяд в Могилица и разглеждане на Агушевите конаци. Това е най-голямото феодално имение на Балканския полуостров от 19 век, състои се от три последователни двора, изолирани един от друг с вътрешни зидове. Дворовете са заобиколени от жилищни и стопански постройки, има и отбранителна кула.
След като разгледаме Агушевите конаци ще се отправим към с. Горна Арда.Настаняване в комплекс Гераница, разположен сред гора в спокойствие и тишина, на 1200 м. от селото и 150 м. от гръцката граница.
Свободно време.

Ден 2
Домашна родопска закуска . Поход с коне до извора на Арда ( 3 ч.).
Връщане в комплекса и свободно време.

Ден 3
Домашна родопска закуска. Изкачване на родопския връх Ком, с идеална коносувидна форма ( 4 часа). На него има останки от стар параклис, построен върху тракийско светилище. Хората са се качвали на този връх на Великден за комка (откъдето идва и името на върха).
  • При желание може да бъде изкачен на кон.

Ден 4
Домашна родопска закуска. Посещение на пещера Голубовица. Там ни очаква преодоляване на водни препятствия, създадени от подземната река, както и малко пътуване с лодка преди навлизането в същинската част на пещерата. Постояннотечащият подземен поток е причина за необикновените форми. В горната част на пещерата, където водата не е успяла да достигне се виждат стлагтити и сталагмити. След подземното приключение предстои друго изпитание – Via Ferrata – 140-метров метален път в скалата, изграден с железни стъпала в скалата и осигуряване. Опасният вертикален преход е възможен единствено със специалното оборудване и осигуряване. Финалният участък на това екстремно изкачване ще ни преведе през красиви скални сводове, изваяни в скалата от водата и ветровете. Накрая желаещите могат да ползват алпийски тролей (въжена линия между двата бряга на р. Есенна, на височина 20 метра над водната повърхност).
• Или пещера Ухловица , наричана с основания “един от подземните дворци на Родопите”.
Връщане в комплекса и свободно време.

Ден 5
Домашна родопска закуска. Отпътуване за София. По пътя посещение на Кукленския манастир „Св. Св.Козма и Дамян“ от 11 век – женски, действащ. Манастирът пази спомена за героите от "Козият рог". Тук те са изживели част от живота си, оставили са следа, която по чудо не е била заличена от вълните на времето. Няма българин, който да не знае историята от "Козият рог", да не е гледал или поне чувал за филма със същото име. В Куклен и днес разказват историята за Караиван, за Караиваница и за дъщеря им - отмъстителката Мария, почти като легенда.

Пристигане в София вечерта.Екскурзии до Истанбул Екскурзии да АтинаЕкскурзии до КападокияЕкскурзии до Рим Екскурзии до Лондон Екскурзии до ПарижЕкскурзии до ВенецияЕкскурзии до МадридЕкскурзии до БарселонаЕкскурзии до Виена Екскурзии до Будапеща,   Екскурзии до ПрагаЕкскурзии до ДубровникЕкскурзии до о-в Корфу Екзотични почивкиПочивки на МалдивитеПочивки в ТунисПочивки в ЕгипетПочивки в ИндияПочивки в Непал,   Почивки в КенияПочивки в Перу,   Почивки в МексикоПочивки в Доминиканска републикаПочивки в КубаПочивки в Малта