Екскурзия до пещера Проходна ( Божийте очи )
Екскурзия до пещера Проходна ( Божийте очи )
Маршрут: София-Луковит-София
Дати:
1 дни / 0 нощувки
Транспорт: Автобус
цена от: 33 лв.ПРОГРАМА:

Тръгваме в 8 ч. от пл. Ал.Невски в посока Карлуково. Около 10ч. ще пристигнем в Национален пещерен дом. След кратка почивка ще посетим пещерата "Проходна”, една от най- известните и посещавани пещери в България – не само заради уникалната й структура, но и заради факта, че е лесно достъпна. Лъчите се прокрадват през двете „окна“ на скалата – естествените отвори в тавана на пещерата, които я превръщат в уникално творение на природата. Симетрично разположени едно до друго, те удивително приличат на две огромни очи. Местните ги наричат „Очите на Господ“ и вярват, че ако човек застане под тях и отправи молитва, тя ще се сбъдне.
В деня на пролетното равноденствие – 21 март, през „окната“ минава слънчев лъч, който огрява вътрешността на пещерата. Някога на този ден древните хора извършвали в пещерата обреди за плодородие през годината. Ще разгледаме двата скални манастира: параклиса "Света Марина", който се смята за уникален паметник на българското средновековие и "Свети Никола" - обитаван от исихасти, вкопан в голяма скала с уникална природа и специална вода, за която се твърди, че заквасва мляко и е със 7 пробиотика (доказано в търновска лаборатория). Ще може да получим най-чистата закваска в България без никаква химия!

Следва почивка и време за обяд в Национален пещерен дом, изграден през 1981 г. върху варовикова скала в местността Калето. Разположението и позицията на хижата оставя обитателите с впечатлението, че се намират сред облаците. Изцяло обновен през 2012г. Сградата на Пещерния дом е уникална със своето разположение – построена е в цепка на скалата, а формата й, гледана отгоре, наподобява прилеп.
За част от стените е използвана естествената скала. От Пещерния дом се открива гледка към долината на река Искър, както и към пещера Проходна.
Накрая ще посетим скалното око за което се твърди, че е тракийско светилище и соларен слънчев Храм на амазонките, място на силна енергия.
Връщане в София около 19 ч.


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
  • транспорт, мед.застраховка и водач

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
  • местен екскурзовод – 3 лв./човек
  • Скално катерене на горна осигуровка в пещера Проходна( 15мин.) - 10 лв.Екскурзии до Истанбул Екскурзии да АтинаЕкскурзии до КападокияЕкскурзии до Рим Екскурзии до Лондон Екскурзии до ПарижЕкскурзии до ВенецияЕкскурзии до МадридЕкскурзии до БарселонаЕкскурзии до Виена Екскурзии до Будапеща,   Екскурзии до ПрагаЕкскурзии до ДубровникЕкскурзии до о-в Корфу Екзотични почивкиПочивки на МалдивитеПочивки в ТунисПочивки в ЕгипетПочивки в ИндияПочивки в Непал,   Почивки в КенияПочивки в Перу,   Почивки в МексикоПочивки в Доминиканска републикаПочивки в КубаПочивки в Малта