Екскурзия до Руенски, Гранишки и Осоговски манастир в Македония
Екскурзия до Руенски, Гранишки и Осоговски манастир в Македония
Маршрут: София - Скрино - Крива Паланка
Дати:
1 дни / 0 нощувки
Транспорт: Автобус
цена от: 35 лв.ПРОГРАМА

Тръгване в 8,00 ч. от "Александър Невски" , София в посока Дупница – с. Скрино, родното място на Св.Иван Рилски. Пътят до Руенския манастир „Св.Йоан Рилски“ е около 1,30 мин. Той е изграден през 2002 г. върху руините на стар храм от 9 век. В него просъществува за няколко години първото православно интернет радио "Сион". От двора на манастира тръгват 3 пътеки, първата води до Пещерата - първата обител на светеца, друга до Кръста, издигнат върху скала, обозначаващ мястото, от което според предание една девица се хвърля за да се спаси от гонещите я турци. Трета пътека води до Светата Вода, хората казват, че помага при очни заболявания. До пещерата се стига за по-малко от 10 минути и още 5 минути до кръста.
Продължаваме за Гранишкия манастир „Св.Лука“( около 1 ч.) с прохладната градина с цветни лехи, беседки и аязмо. След като посетим църквата „Свети Лука“, датираща от 10 век , където се предполага, че се е учил Св. Иван Рилски, ще се настаним в градината за кафе, чай и беседване.
В 14.30 ч. тръгваме за Осоговския манастир „Св.Йоаким Осоговски“ в Македония. Пътя до манастира е около 1ч.. В центърът на манастирския комплекс има два храма. По-старият от 11 век e посветен на Пресвета Богородица, в притвора има аязмото. Другият по-голям храм, с 12 купола e посветен на светеца. Свети Йоаким прекарва живота си като отшелник в пост и молитва в една пещера над река Сарандапор, където след смъртта си е погребан. По-късно мощите му са открити от монах на име Теофан и са положени в построената църква в негова памет. До манастира има ресторант предлагащ вкусни манастирски гозби. Кратка разходка в Крива Паланка и връщане в България около 20 ч.. Пътят е около 2 ч..


Екскурзии до Истанбул Екскурзии да АтинаЕкскурзии до КападокияЕкскурзии до Рим Екскурзии до Лондон Екскурзии до ПарижЕкскурзии до ВенецияЕкскурзии до МадридЕкскурзии до БарселонаЕкскурзии до Виена Екскурзии до Будапеща,   Екскурзии до ПрагаЕкскурзии до ДубровникЕкскурзии до о-в Корфу Екзотични почивкиПочивки на МалдивитеПочивки в ТунисПочивки в ЕгипетПочивки в ИндияПочивки в Непал,   Почивки в КенияПочивки в Перу,   Почивки в МексикоПочивки в Доминиканска републикаПочивки в КубаПочивки в Малта