ИЗРАЕЛ И ЙОРДАНИЯ
ИЗРАЕЛ И ЙОРДАНИЯ
Маршрут: СОФИЯ - ТЕЛ АВИВ - ВИТЛЕЕМ - ЙЕРУСАЛИМ - КАСР АЛ ЯХУД - МЪРТВО МОРЕ - ДЖЕРАШ – АМАН - НЕБО – МАДАБА – ПЕТРА – НЕТАНИЯ - ЛОД - ЯФО - ТЕЛ АВИВ - СОФИЯ
Дати: 24.05.2019 г.
6 дни / 5 нощувки
Транспорт: Самолет
цена от: 1768 лв.АКЦЕНТИ:
 • Витлеем (църквата Рождество Христово);
 • Назарет (домът на Христос)
 • Йерусалим (Божи гроб, Сион, Гетсимания, Стената на плача);
 • Лод (църквата Св. Георги с гроба на светеца);
 • Тел Авив и Яфо
 • Джераш (перлата на гръко-римския Декаполис);
 • Мадаба (приказният град на мозайките);
 • Шобак (замъкът на кръстоносците )
 • Небо (Моисей - поглед към Обетованата земя);
 • Петра (едно от седемте нови чудеса на света);
 • Вади Муса (Долината на Моисей);
 • Аман (столицата на Хашемитско кралство Йордания);
 • Йерихон (най-древният град в света)
 • Касар ал Яхуд (място на Кръщението Христово);
 • Мъртво море (време за плаж и релакс);
 • Хайфа (Бахайските градини)
 • Нетания

1 ден – София – Тел Авив – Йерусалим – Витлеем
Сборен час на летище София, Терминал 2 в 07:50 часа (задължително 3 часа преди полета), полет за Тел Авив в 10:55 часа. Пристигане на летище „Бен Гурион“ в 13:30 ч. Посрещане в залата за пристигащи от представител на местния туроператор. Отпътуване за Йерусалим и Витлеем. Посещение на Стената на плача – единствената структура, останала от Йерусалимския (Соломоновия) храм. Название идва от това, че евреите често отиват там, за да тъжат за гибелта на храма. Панорамна гледка от Маслинения хълм към столицата Йерусалим. Разположен е в южната част на плато, част от Юдейските планини и включва Елеонския хълм на изток и хълма Скопий, на Североизток от центъра на града. Панорамна обиколка с автобус на новата част на Йерусалим: Парламента на държавата Израел (Кнесет), Министерствата на Израел, Музея на Израел. Отпътуване за Витлеем, настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

2 ден – Витлеем – Йерусалим – Витлеем
Закуска. Посещение на рожденото място на Господ Иисус Христос във Витлеем, и построената в чест на това събитие базилика „Рождество Христово“ – най-голямата забележителност на града. Във Витлеем е роден Давид – Вторият цар на Израел, поради което в Библията градът е наричан често „градът на Давид“. Според библейско пророчество Месията е трябвало да бъде потомък на Давид и да се роди в неговия град. Следва туристическа програма в Йерусалим : Пешеходна обиколка на Стария град: Гетсиманската градина – традиционно почитана като мястото, където Иисус Христос се моли в нощта на залавянето му. Днес за това събитие напомнят базилика, посветена на страданията Христови, и осем стари маслинови дървета, чиято възраст е над 2000 години Обиколката започва с Виа Долороса (от лат. „Пътят на болката“) – това e улицата, по която в древен Йерусалим е минал с кръста Иисус Христос към мястото на разпятието – Голгота. Следва храмовият комплекс Божи гроб – най-святото място за Християнския свят, където е разпнат, погребан и възкръснал Христос. След поклонението програмата продължава с хълмът Сион (Давидовият град), където се намират гробът на цар Давид и стаята на Тайната вечеря. Връщане в хотела във Витлеем. Вечеря. Нощувка.

3 ден – Йерихон – Каср ал Яхуд – Мъртво море – Джареш - Аман
Закуска. Отпътуване за Йерихон – най-ниско разположеният град под морското равнище и едно от най-древните селища в света. Оттам се открива гледка към Манастира на изкушенията, разположен в скалите, където Иисус Христос е постил и се е молил четиридесет дена и четиридесет нощи. Следва посещение на Каср ал Яхуд – мястото при река Йордан, където е било кръщението на Иисус Христос. Заминаване за Мъртво море – най-ниската точка в света, около 420 метра под морското равнище. Свободно време за къпане и релакс. Отпътуване за Джареш, Йордания най-добре запазения римски град в Близкия Изток и архитектурен шедьовър (древният Гераса) - основан от войниците на Александър Македонски през ІV в. пр.н.е., по-късно става част от процъфтяващите и космополитни градове на гръко-римския Декаполис: триумфалната арка на император Адриан, форумът с овална форма, хиподрумът, кардото, агората, нимфеумът, храмът на Артемида (богинята покровителка на Джераш), други антични храмове, Южният театър и много църкви от ранното Средновековие. Отпътуване за Аман и настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

4 ден - Аман – Небо – Мадаба – Петра
Закуска . Заминаване за Мадаба – градът е известен с многото християнски църкви. Емблематична обаче е гръцката православна църква “Свети Георги”, известна с уникалната мозайка представяща подробна цветна карта на Светите земи от византийската епоха. Днес в Мадаба има Институт за мозаечно изкуство и десетки работилници, занимаващи се с този занаят. Посещение на планината Небо – прекрасна гледка към Израел и част от долината на река Йордан. В ясен ден могат да се видят очертанията на Йерусалим и Йерихон. Според Библията това е мястото, на което Моисей се изкачва, за да види за първи път с очите си Обетованата земя. Пак според Свещеното Писание, Моисей умира там и е погребан. На върха са открити останки от църква и манастир. Църквата е от средата на IV в. и е изградена в памет на мястото, където умира Моисей. В нея са запазени красиви мозайки. Отпътуване за Петра. Обиколка на Петра, столицата на Набатейците. През 2007 г. е избран като едно от седемте нови чудеса на света. Разположен е в естествено укрепената планинска долина Вади Муса ("Долината на Мойсей"). Първите известни обитатели са едомците, които са живеели тук около 1000 г. пр. н.е. Според Библията те били потомци на Исав, а препратките в Свещеното Писание за място наречено Села („скалиста местност“ на еврейски) почти сигурно се отнасят за Петра ("камък" на гръцки). Розовочервеникавият град Петра някога процъфтявал като важен пункт от древните търговски маршрути. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите, сгради са запазени непокътнати: Каснех ал-Фарун (Съкровищницата), многобройните скални гробници, амфитеатърът, триумфалната арка, кардото с колонадите. Фотопауза при замъка на кръстоносците Монреал (лат. mont regalis, „Кралски хълм“, познат още като Шобак) – построен от тамплиерите през 1116 г. по заповед на Йерусалимския крал Балдуин I за охрана на поклонническите маршрути и кервани. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

5 ден - Петра - Аман – Нетания
Закуска. Отпътуване за Аман – туристическа обиколка в столицата на Хашемитското кралство Йордания. Преминаване от Йордания в Израел и настаняване в хотел в курорта Нетания на Средиземно море. Време за плаж и разходки. Вечеря и нощувка.


6 ден - Нетания –Хайфа- Лод - Тел Авив/Яфо - летище „Бен Гурион“
Закуска. Напускане на хотела. Отпътуване за красивия пристанищен град Хайфа, сгушен на брега на Средиземно море. Панорамна гледка към Бахайските градини и залива на Хайфа.Посещение на църквата с гроба на Свети Георги в Лод (древният град Лида Палестинска). Панорамна обиколка на Тел Авив. Туристическа програма в Яфо, един от най-старите градове в Близкия изток, намиращ се на възвишени, откъдето се открива неоценима гледка към брега на Тел Авив и неговите плажове. Разходка в района старото пристанище, където скрити в тесни павирани улички има множество чудесни ресторанти, в които се предлагат морски ястия, малки кафенета и пекарни. Трансфер до летище „Бен Гурион“. Полет за България в 18:30 ч. Пристигане на летище София около 21:30 ч.

Цената включва:
•Самолетен билет София – Тел Авив – София
 • Летищни такси .
 • Луксозен автобус с безплатен WI-FI;
 • Саунд система със слушалки по време на туровете;
 • Гранични такси
•Всички трансфери по програмата
•5 нощувки със закуски и вечери в хотели 3*: (2 в Витлеем; 1 в района на Петра ; 1 в района на Аман; 1 Нетания)
•Екскурзоводско обслужване на български в Израел и български/руски в Йордания
•Входни такси на посещаваните обекти
 • Сертификат за хаджийство
•Групова виза
•Медицинска застраховка до 10000€

Цената не включва
• Доплащане за самостоятелна стая: 320 лв.
• Бакшиши – 30 $ ( или по 5$/ ден за шофьор и за местния ескурзовод) заплащат се на място

Полетно разписание:
LY 552 София 10:55 Тел Авив 13:30
LY 551 Тел Авив 18:30 София 21:30

Условия за резервация:
 • Начин на плащане: депозит – 500 лв., копие от валиден международен паспорт, доплащане до 30 дни преди датата на отпътуване.
 • Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 30 туристи.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 20 дни преди началната дата.
 • Необходими документи: задграничен паспорт; няма визови, санитарни и медицински изисквания.

 • Забележка: Цените са калкулирани при курс на щатския долар 1 USD = 1.70 лв. При значителна промяна на курса, Туроператора си запазва правото за промяна на цената.

 • Застраховка „Отмяна от пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.Екскурзии до Истанбул Екскурзии да АтинаЕкскурзии до КападокияЕкскурзии до Рим Екскурзии до Лондон Екскурзии до ПарижЕкскурзии до ВенецияЕкскурзии до МадридЕкскурзии до БарселонаЕкскурзии до Виена Екскурзии до Будапеща,   Екскурзии до ПрагаЕкскурзии до ДубровникЕкскурзии до о-в Корфу Екзотични почивкиПочивки на МалдивитеПочивки в ТунисПочивки в ЕгипетПочивки в ИндияПочивки в Непал,   Почивки в КенияПочивки в Перу,   Почивки в МексикоПочивки в Доминиканска републикаПочивки в КубаПочивки в Малта