ЙОРДАНИЯ И ИЗРАЕЛ
ЙОРДАНИЯ И ИЗРАЕЛ
Маршрут: София - Тел Авив - Аман - Акаба - Ейлат- Масада - Тел Авив
Дати:
6 дни / 5 нощувки
Транспорт: Самолет
цена от: 1680 лв.Маршрут : СОФИЯ - ТЕЛ АВИВ - ДЖЕРАШ – АМАН - НЕБО – МАДАБА – ПЕТРА –АКАБА – ЕЙЛАТ – МАСАДА - ТЕЛ АВИВ - СОФИЯ

ПРОГРАМА:

1 Ден: София – Тел Авив - Аман
Среща в 10 ч. на Терминал 2 за полет до Тел Авив . Посрещане в залата за пристигащи от представител на местния туроператор. Отпътуване за Аман и настаняване в хотел.


2 Ден: Аман -– Джераш
Закуска. Отпътуване за Джареш и туристическа обиколка - древен град населяван още от бронзовата епоха и известен като „Помпей на Средния Изток”. Това е архитектурен шедьовър (древният Гераса) - основан от войниците на Александър Македонски през ІV в. пр.н.е., по-късно става част от процъфтяващите и космополитни градове на гръко-римския Декаполис: триумфалната арка на император Адриан, форумът с овална форма, хиподрумът, кардото, агората, нимфеумът, храмът на Артемида (богинята покровителка на Джераш), други антични храмове, Южният театър и много църкви от ранното Средновековие. Връщане в столицата на Хашемитското кралство - Аман - панорамна обиколка на града. Свободно време. Вечеря. Нощувка.


3 Ден: Аман – Мъртво море – Мадаба - Небо – Керак - Петра
Закуска. Отпътуване за Мъртво море - най-ниската точка на сушата на планетата. Свободно време за къпане в Мъртво море. Пътуване до Мадаба (на 30 км от Аман), едно от най-значимите места в Светата земя. Тук е съсредоточена най-голямата християнска общност в Йордания. В продължение на два века (от V до VII) стотици мозайки са подредени в църквите на Мадаба и обикновените домове, като тази, покриваща пода на гръцката православна църква „Св. Георги”, е най-впечатляваща (оригиналният размер на мозайката е 15,6 х 6 м - 94 кв. м, като само една четвърт е запазена до днес). Пътуване към планината Небо, едно от най-почитаните свети места в Йордан, и посещение на мястото, където се твърди,че е погребан Мойсей. Продължаваме по пътя на кралете с панорамна гледка към каньона Ал Мухеб. Пътуване към Керак и посещение Замъка на кръстоносците (двореца Керак), който е дълъг 220 м и широк 125 м в северната си част и 40 м в южния си край. В замъка ясно се различават два типа архитектура – грубата зидария на кръстоносците и меката обработка на варовик, използван в късните арабски здания. Замъкът, който виждаме днес в Керак, датира от XII в. и е служил за крепост още от библейски времена. Пътуване към Петра. Настаняване в хотел в Петра. Вечеря. Нощувка.

4 Ден: Петра
Закуска. Екскурзия в „Изгубения град” Петра – едно от новите Седем чудеса на света. Върви се около час пеша из извиващ се сред планината каньон, в който се намират останките от старинния град. Местният екскурзовод разказва за историята и археологическите находки в този необикновен комплекс от храмове, жилища и гробници, изсечени в разноцветните скали на каньона преди повече от 2000 години. Посещение на пустинята Вади Рум - едно удивително място, почти недокоснато от човешка ръка. Тук времето и ветровете са изваяли високи пясъчни „небостъргачи” , познати като „Долината на луната” - мястото, където принц Фейсал бин Хюсейн и Лоурънс Арабски са установили щабовете си по време на арабското въстание срещу османците през Първата световна война. Отпътуване за Акаба и настаняване в хотел. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

5 Ден: Акаба – Ейлат - Масада
Закуска. Свободно време за разходка и плаж. Отпътъване за най-популярния израелски курорт Ейлат, на брега на Червено море – панорамна обиколка на града . Пристигане в Масада с останки от древни дворци и укрепления.
Разположен е на скално плато в източния край на Юдейската пустиня, издигащо се над Мъртво море.Според историка Йосиф Флавий грандиозната крепост Масада е изградена от Ирод Велики през 37 - 30 г пр.н.е. за собствено укриване в случай на бунт на еврейския народ или външно нападение от страна на Египет. Настаняване в хотел на Мъртво море. Свободно време за плаж , разходки и релакс. Вечеря. Нощувка.

6 Ден: Масада – Тел Авив
Закуска. Отпътуване за Тел Авив. Свободно време за разходка и пазар. Полет до София.Цената включва:
• Самолетен билет София – Тел Авив – София
• Летищни такси
• Чекиран багаж до 23 кг. и ръчен до 8 кг.
• 2 нощувки със закуска и вечеря 3* в Аман
• 1 нощувки със закуска и вечеря 3* в Петра
• 1 нощувка със закуска и вечеря 3* в Акаба
• 1 нощувка със закуска и вечеря 3* в Масада, Израел
• Всички екскурзии по програмата и входни такси
• Екскурзоводско обслужване на български по целия маршрут в Йордания
• Водач от фирмата при минимум 18 записани туристи
• Входни такси на посещаваните обекти
• Езда на кон в Петра
• Групова виза
• Гранични такси
• Медицинска застраховка до 10000€ на ЗД „ Армеец”

Цената не включва:
• Бакшиши – 30 щ.д. за целият престой (заплащат се на място);
• Лични разходи.
• Екскурзия с корабче в Червено море с включен обяд -55 $ (~3ч.)

Условия за записване:
• копие от международен паспорт и депозит от 600 лева на човекЕкскурзии до Истанбул Екскурзии да АтинаЕкскурзии до КападокияЕкскурзии до Рим Екскурзии до Лондон Екскурзии до ПарижЕкскурзии до ВенецияЕкскурзии до МадридЕкскурзии до БарселонаЕкскурзии до Виена Екскурзии до Будапеща,   Екскурзии до ПрагаЕкскурзии до ДубровникЕкскурзии до о-в Корфу Екзотични почивкиПочивки на МалдивитеПочивки в ТунисПочивки в ЕгипетПочивки в ИндияПочивки в Непал,   Почивки в КенияПочивки в Перу,   Почивки в МексикоПочивки в Доминиканска републикаПочивки в КубаПочивки в Малта